För att en sadel överhuvudtaget skall kunna vara aktuell att passa till en häst, måste BOMMENS tredimensionella form stämma överens med hästens ryggform!
Eftersom alla hästar är olika, finns det idag många sadlar tillverkade med olika bomformer. Bomform är inte detsamma som bomvidd!
En sadelutprovares uppgift är att finna så många sadlar som möjligt med rätt BOMFORM, för att sedan kunna jämföra de olika sadlarna då hästen arbetar. Sedan går det att kunna avgöra vilken sadel som för dagen är mest lämpad till just denna häst.
Det är omöjligt att få en sadel av ett och samma märke eller modell att passa till alla hästar, även om de tillverkas i många bomvidder eller har utbytbara koppjärn. Vi skall nu gå lite mer detaljerat in i de olika påståendena ovan.
PÅ MUSTANG HAR VI ALLTID MINST 350 SADLAR I LAGER!
För att sadelutprovaren skall kunna välja ut rätt sadel till en häst, krävs det således en mängd olika konstruerade sadlar, dvs sadlar med olika bomformer, för att överhuvudtaget kunna göra ett rättvisande jobb.
Tyvärr är det inte så enkelt att man kan sätta ett likhetstecken mellan att en sadel rent fysiskt passar hästen och att hästen också trivs i sadeln. (Jämför om du provar skor. Du kan hitta skor som är lagom stora, men är så obekväma, att du inte skulle drömma om att ens gå ett varv runt kvarteret i dem.) Precis så är det för hästen. Eftersom den inte med ord kan tala om vad den tycker, är det därför otroligt viktigt att ge akt på hur den reagerar med olika sadlar på ryggen. Det krävs lång erfarenhet av både handhavande av hästar och praktisk ridning för att kunna läsa de rätta signalerna.
Tyvärr är fortfarande det stora flertalet människor med hästan-knytning helt fokuserade på sadelns passform och ser inte alltid till hur hästen fungerar med sadeln. Passar sadeln nöjer man sig med det. Vi anser att man måste ta hela utprovningsprocessen ett steg till och noga beakta funktionen. Har hästen svårt att galoppera i ena varvet, rusar i landningen efter hindren, skjuter ryttaren snett i sadeln är dessa beteenden oftast reaktioner på att hästen upplever sadeln som obekväm.
Vi rekommenderar våra kunder att göra en första koll cirka 3 månader efter köpet och därefter vid behov, vilket bör vara minst en gång per år!
Många gånger räcker det oftast med att stoppa om sadeln för att få passformen att fortsätta fungera till hästen, men i andra fall måste man byta sadel. Här på MUSTANG har vi ett unikt utbytesgaranti, för att hjälpa dig som kund att alltid ha en sadel som är så optimal som möjligt.
Det snabbaste en häst som varit låst av en sadel och sedan ändrat sig är 2 veckor. Kan säker gå snabbare än så.
Om ni tänker att ni haft en sko som gjort att ni inte kan ta ut steget ordentligt.
Ni byter sko och får en sko som gör att ni kan ta ut steget. Detta kommer ge er träningsvärk och muskler på helt andra ställen, helt plötsligt kanske ni måste byta skorna för att ni använder andra delar av kroppen sulan (kärnan i skon) inte passar mer.
Sadlar är komplext och det tar tid men det viktigaste är att det blir bra i slutändan. Alla hästar har olika utgångslägen och desamma gäller ryttarna.
Hagelstena 320
741 92 Knivsta
Sverige
© All rights reserved