Hur går en sadelutprovning till? 

Kommer du till vår anläggning för en sadelutrovning, vilket vi starkt rekommenderar. Går en sadelutprovning till på ungefär detta sätt.  

  

Steg 1

Vi börjar med att förklara och visa på hästen hur rätt bomform, inte bara BOMVIDD ser ut. Hästens tredimensionella form måste stämma överens med bommens tredimensionella form! Titta på nedanstående bilder för att förstå lite mer. Det är så viktigt att hästen får rätt möjlighet att bära upp sin ryttare på ett korrekt och tillfredställande sätt. 

Steg 2

Sedan väljer vi ut ett antal bra sadlar i vårt JÄTTESTORA lager utifrån hästens form, budget, typ av sadel, eventuellt färgkrav, med mera som vi tycker är de bästa att prova. 

Steg 3 Provridning

Vi rekommenderar starkt att du provrider i ett flertal olika sadlar innan vi vet vilken som är bäst. Har du inte möjlighet att provrida av någon anledning, går det att lösa ändå, kanske det i alla fall går att longera så vi får se hästen och sadeln i rörelse? Det är som sagt väldigt viktigt att se hästen i rörelse, då den inte alls ser likadan ut när den står still som den gör i rörelse och under ryttare! 

Det är också mycket viktigt att du som ryttare får känna hur sadeln känns i rörelse. Smaken är som baken, det måste provas och kännas in för att veta vad som passar just dig och din kropp. Vi alla ser helt olika ut. Det är mycket man måste ta hänsyn till. Benlängd, bäckenstorlek, hur hamnar du i sadeln? Har du lätt att trilla framåt, bakåt? Stolsits? 

Det är också väldigt, väldigt viktigt att hästen får känna på sadlarna och prova just flera stycken, så hästen själv får visa vilken som är bäst. 8 av 10 hästar visar med förhållandevis tydliga tecken vad de tycker om de olika sadlarna. Det är därför det är så viktigt med OLIKA BOMFORMER så hästen får en ärlig chans att verkligen känna skillnaden! Tåls att komma ihåg är att det är inte samma sak att sadeln passar som att hästen trivs med den. (Jämför om du provar skor. Du kan hitta skor som är lagom stora, men är så obekväma, att du inte skulle drömma om att ens gå ett varv runt kvarteret i dem.) Precis så är det för hästen.

Steg 4

När vi sedan har kommit fram till vilken sadel som är bäst behöver den för det mesta justeras så den blir prefekt till just detta ekipage. Det bästa är att vi kan göra denna justering direkt på plats. Vi kan stoppa om den, byta bomvidd eller vad det nu kan vara som behöver göras. Och för det mesta vill vi att du rider en gång till efter justeringen så vi ser att allt vart så bra som vi hade tänkt oss, annars är det bara att justera lite till. Det är därför det är så viktigt att kunna framförallt stoppa om direkt på plats så det går att se hur hästen reagerade på justeringen! 

Avslutningsvis

Nu har vi kommit fram till den bästa sadeln och justerat den så då är det bara betalningen kvar. Sedan får du med dig sadeln direkt när du åker från oss. Detta är möjligt då vi har ett så otroligt stort lager av sadlar. Självklart går det även att beställa sadlar hos oss om det är något vi inte har hemma för dagen, men då ser vi alltid till att du ändå får med dig en sadel hem som du får rida med tills din nya sadeln kommer. 

- Vi ser helheten och lyssnar alltid på vad hästen har att säga -
MUSTANG SADDLERY -